Werkwijze

 

U wilt een (mokume)sieraad laten maken door Tijmen Sarneel Edelsmid, maar hoe verloopt zo'n proces nou precies?

Vaak worden er via de e-mail of telefonisch al een boel opties en/of wensen besproken. Daarna stemmen we datum en tijd af, om met elkaar rond de tafel te gaan zitten.

Ik vraag doorgaans mensen zelf al om te onderzoeken wat hun voorkeur heeft. Daarna gaan we langs een selectie fotomateriaal van diverse Mokume-Gane combinaties. Hierbij is het belangrijk om te benoemen wat u mooi vindt, maar ook zeker wat níet uw smaak is. Bij iedereen verloopt dit proces anders. De één weet direct wat hij of zij wil, en twijfelt geen moment, en sommigen slapen er wel maandenlang over. Het is een belangrijke stap, aangezien het de bedoeling is dat het sieraad 100% naar wens van de drager is.


Soms is het nog niet zo gemakkelijk, zeker wanneer een koppel een matchende set trouwringen wil, en toch een totaal andere voorkeur qua kleurenpalet hebben.
Dan is het de kunst om niet één van de twee te overtuigen, maar om creatief om te gaan met de voorkeur van de klant, en ergens uit te komen wat beiden helemaal mooi vinden. Gelukkig is dit tot op heden altijd gelukt!

 
Voor de meeste trouwringen is het meestal niet nodig om een ontwerpschets te maken, aangezien dit vaak een comfortabele gladde band is. 
Wel wordt er uitgebreid de tijd genomen om de juiste ringmaat op te meten, en de pasvorm(profiel van de ring) te bepalen.


Qua edelstenen is er een bescheiden collectie aanwezig ter inspiratie. Maar voor speciale edelstenen is het mogelijk deze op zicht te laten opsturen door de stenenleverancier, zodat u deze in het echt kunt zien fonkelen en schitteren. 


Verder komen de opties voor een eventuele gravure ter sprake. Dit is de allerlaatste stap voordat de ringen worden afgeleverd, dus dit kan altijd op het laatste moment besloten worden.

Wanneer alles duidelijk is, en u geen vragen meer heeft, is het tijd om huiswaarts te keren. Ik ga dan aan de hand van de huidige edelmetaalkoersen, materiaalbenodigdheden en geschatte werkuren een prijsopgave maken. Wanneer u hiermee akkoord gaat, vraag ik een aanbetaling van 50% om de materialen aan te schaffen, en te kunnen beginnen met het smeden van uw trouwringen, verlovingsring, collier, armband, hanger, manchetknopen of ...

Voor dit proces neem ik ruim de tijd, haastwerk is geen optie. Afhankelijk van de drukte in het atelier ligt de gemiddelde maaktijd rond de 6 á 8 weken. 
Indien gewenst stuur ik gedurende het maakproces enkele foto's op, zodat u kunt zien hoe uw ringen langzaam maar zeker worden gevormd.

Bent u niet in staat om langs te komen? Voor klanten die bijvoorbeeld in het buitenland wonen, of een erg drukke agenda hebben is het ook mogelijk om via de e-mail en telefoon tot een ontwerp te komen. In dat geval stuur ik een pasring volgens de exacte maten van het uiteindelijke sieraad op naar de klant, zodat deze kan controleren of het prettig draagt.
Pas dan ga ik over tot het maken van het sieraad.
Via een gespecialiseerde transportdienst zal er na enige tijd een schitterend pakketje worden bezorgd! 

 

Terug naar Collectie

 

 

Ontwerp goudsmid

Folder goudsmid