Wat is Mokume-Gane?

Mokumé-Gane is een eeuwenoude Japanse techniek gebaseerd op gelaagdheid van verschillende metalen, welke door vervorming en doorbreking van lagen heel interessante effecten op leveren.

Het is te vergelijken met de groeistructuur van een boom(Mokume-Gane betekent 'Houtnerf-Metaal'). Wanneer je een boom doorzaagt, zul je de jaarringen zien. Wanneer je deze schuin doorzaagt, verandert deze tekening al. Zodra je een deel waar takken,wortels of noesten ontstaan blootlegt, begrijp je het principe van een mokumé-patroon.

Zo kun je ook de verschillende lagen (edel)metaal manipuleren. Door te torderen draait alles om zijn as, door er een deuk in te slaan, en de bolling af te vijlen, zullen de binnenste lagen zichtbaar worden. Materiaal vouwen, wegbeitelen of frezen, en vervolgens het blok weer terug vlak smeden. Allemaal manieren om de schitterende mokume structuren naar het oppervlak te krijgen. 
De edelsmid zal vervolgens de mooiste delen hiervan selecteren voor úw sieraad.

Om meer over het mokumé proces te leren:
Neem hier een kijkje bij het maken van mokume trouwringen.

 

Historie Mokumé

Mokumé-Gane is een eeuwenoude Japanse techniek gebaseerd op gelaagdheid van verschillende metalen, welke door vervorming en doorbreking van lagen heel interessante effecten op leveren. Het is te vergelijken met de groeistructuur van een boom(Mokume-Gane betekent 'Houtnerf-Metaal'). Wanneer je een boom doorzaagt, zul je de jaarringen zien. Wanneer je deze schuin doorzaagt, verandert de tekening al. Zodra je een deel waar takken,wortels of noesten ontstaan blootlegt, begrijp je het principe van een mokumé-patroon.

Hoewel het in de praktijk anders werkt, zou je kunnen stellen dat Mokume Gane de 'edelmetaal variant' van damaststaal is. 

Mokume werd veel gebruikt ter versiering van onder andere de tsuba(stootplaat) van een zwaard. Maar ook in vazen, schalen en andere gebruiksvoorwerpen. Vaak werd er dan ook gebruik gemaakt van traditionele koperlegeringen zoals o.a. Shakudo, Shibuichi.

Er zijn vele variaties te maken in legeringen met elk hun eigen kleur en eigenschappen. En nog meer variaties met het patineren van deze metalen.
Koperlegeringen bouwen van zichzelf al een patina(oxidelaag) op, maar je kunt dit proces ook sturen door een chemisch proces waarbij vele spectaculaire kleuren te verkrijgen zijn!


Toepassing 

Deze patina's zijn schitterend op objecten, hangers of colliers. Omdat het patina een oppervlaktelaag is, is het gevoelig voor krassen. Ook kan het in sommige gevallen, zo voorkomen dat de huidzuren van de drager zo agressief reageren op deze koperlegeringen dat het langzaam maar zeker weg-etst, en steeds dieper zal komen te liggen t.o.v. het omliggende zilver, goud of palladium

Op speciaal verzoek is alles mogelijk, maar u zult begrijpen dat het om deze reden niet aan te raden is om uw (trouw)ringen van een dergelijke legering te laten maken. 

 

Lees hier meer over de gebruikte materialen in Mokume sieraden.

 

 
Mokume torderen edelsmid

 

Mokume Work in progress

 

Patina Shakudo