Wat is Mokume-Gane?

Mokume-Gane is een eeuwenoude Japanse techniek gebaseerd op gelaagdheid van verschillende metalen, welke door vervorming en doorbreking van lagen heel interessante effecten op leveren.

 

 

Historie Mokume

Mokume-Gane is een eeuwenoude Japanse techniek gebaseerd op gelaagdheid van verschillende metalen, welke door vervorming en doorbreking van lagen heel interessante effecten op leveren. Het is te vergelijken met de groeistructuur van een boom(Mokume-Gane betekent 'Houtnerf-Metaal'). Wanneer een boom is doorgezaagd, ziet u de jaarringen. Wanneer deze schuin doorgezaagd wordt, verandert de tekening al. Zodra een deel waar takken,wortels of noesten ontstaan bloot worden gelegd, begrijpt u waarschijnlijk het principe van een mokume-patroon.

Hoewel het in de praktijk anders werkt, zouden we kunnen stellen dat Mokume Gane de 'edelmetaal variant' van damaststaal is. 

Mokume werd veel gebruikt ter versiering van onder andere de tsuba(stootplaat) van een zwaard. Maar ook in vazen, schalen en andere gebruiksvoorwerpen. Vaak werd er dan ook gebruik gemaakt van traditionele koperlegeringen zoals o.a. Shakudo, Shibuichi.

 

Techniek

Er zijn vele variaties te maken in legeringen met elk hun eigen kleur en eigenschappen. En nog meer variaties met het patineren van deze metalen.

Koperlegeringen bouwen van zichzelf al een patina(oxidelaag) op, maar dit proces is ook te sturen door een chemisch proces waarbij vele spectaculaire kleuren te verkrijgen zijn!

Zo kan de goudsmid ook de verschillende lagen (edel)metaal manipuleren. Door te torderen draait alles om zijn as, door er een deuk in te slaan, en de bolling af te vijlen, zullen de binnenste lagen zichtbaar worden. Materiaal vouwen, wegbeitelen of frezen, en vervolgens het blok weer terug vlak smeden. Allemaal manieren om de schitterende mokume structuren naar het oppervlak te krijgen. 
De edelsmid zal vervolgens de mooiste delen hiervan selecteren voor úw sieraad.

Om meer over het mokume proces te leren:

Neem hier een kijkje bij het maken van mokume trouwringen.


Toepassing 

Deze patina's zijn schitterend op objecten, hangers of colliers. Omdat het patina een oppervlaktelaag is, is het gevoelig voor krassen. Ook kan het in sommige gevallen, zo voorkomen dat de huidzuren van de drager zo agressief reageren op deze koperlegeringen dat het langzaam maar zeker weg-etst, en steeds dieper zal komen te liggen t.o.v. het omliggende zilver, goud of palladium

Op speciaal verzoek is alles mogelijk, maar u zult begrijpen dat het om deze reden niet aan te raden is om uw (trouw)ringen van een dergelijke legering te laten maken. 

 

Lees hier meer over de gebruikte materialen in Mokume sieraden.

 

 
Mokume torderen edelsmid

 

Mokume Work in progress

 

Patina Shakudo