Hoe worden mijn mokume trouwringen gemaakt?

goud legeren goudsmid


Voordat er begonnen kan worden met het smeden van een set trouwringen, gaat er eerst redelijk wat rekenwerk aan vooraf. Het uiteindelijke gewicht van de trouwring wordt uitgerekend, het geschatte materiaalverlies(30 tot wel 60% afhankelijk van het patroon) en de benodigde afmetingen van het mokume-pakket.

goudsmid goud smelten


Dan wordt er begonnen met het maken van de benodigde (goud)legeringen. De edelmetalen worden precies afgewogen, vervolgens samengesmolten en uitgegoten in een mal. 
Hierna wordt het uitgehamerd en gewalst tot het gewenste formaat. Na enkele bewerkingen zal het materiaal steeds harder worden. Om te voorkomen dat het barst of scheurt, moet het weer verwarmd worden tot een bepaalde temperatuur, en daarna vlot aflessen in water. Dit proces heet uitgloeien.

goudsmid aan het werk


Als alles tot platen van dezelfde grootte is gezaagd, wordt alles grondig gereinigd. Dit is al een kritieke stap voor goed Mokume. Als hier iets misgaat, kan dat verderop in het proces enorme problemen geven met scheurende mokume trouwringen tot gevolg. Secuur werken, en niet haasten is erg belangrijk.

 
Mokumé-Gane


Wanneer alles schoon is, worden de platen zorgvuldig in de juiste volgorde gestapeld zonder deze nog aan te raken. Ingeklemd tussen stalen platen en hierna in het vuur geplaatst.
Hierbij komt het aan op de ervaring van de smid om te zien of het pakket er lang genoeg in ligt, en op de juiste temperatuur. Het mokume pakket moet heet genoeg worden, maar het mag niet beginnen te smelten. 

Mokumé How It's Made  Mokume How it's Made


Wanneer het pakket is afgekoeld, schoongemaakt en de randen zijn afgevijld, wordt het stevig doorgesmeed op een aambeeld. Langzaam maar zeker begint het materiaal -dat begon als een stapel losse platen- steeds meer aan te voelen als een solide stuk metaal. Het materiaal wordt steeds langer en dunner gesmeed. In kleine stappen, en tussentijds wordt het edelmetaal steeds uitgegloeid om het weer zacht te maken. Hierna kan worden gekozen om het Mokume-gane met de wals verder te pletten en langer of breder te maken. 

mokume blok  Mokume staaf Geelgoud Witgoud Zilver

Mokume How it's made  Mokume gane


Zodra de benodigde materiaaldikte is bereikt, kan een begin worden gemaakt met het maken van patronen.
Hier zijn zoveel methoden voor als de fantasie van de smid toelaat. Graveren, boren, frezen, vijlen, torderen, en zelfs het spiegelen van patronen is mogelijk.

Bijzondere trouwringen maken  Unieke mokume trouwringen smeden


Nu zijn we op het punt aangekomen een trouwring te vormen. Het is met sommige mokume patronen mogelijk om een naadloze ring te smeden, dan loopt het patroon helemaal door. Andere patronen laten deze methode helaas niet toe, dan plaatst Tijmen Sarneel een gepolijste baan goud ertussenin. De gedachte hierachter is dat je het beter kunt accentueren, dan dat de overgang niet klopt. 

 
binnenringen trouwring mokume  Trouwringen goudsmid solderen


Er wordt nu een gouden binnenring in de mokume-ring gesoldeerd.


How it's Made? Mokume


Bij deze techniek gaan heel wat grammen kostbaar materiaal verloren. Voor het maken van de patronen moet je de lagen doorbreken, wat resulteert in materiaalverlies. Hoe meer lagen zichtbaar maken, hoe meer verlies. Het is niet ongewoon dat er minder dan de helft van het startgewicht overblijft voor een set trouwringen, goed rekenen en inschatten is dus ook belangrijk.


Afwerken trouwringen


Na het solderen worden de ringen waar nodig afgedraaid op de draaibank, gevijld, geschuurd en netjes gematteerd om het Mokume patroon in de trouwringen mooi naar voren te laten komen. De binnenzijde wordt afgerond voor een comfort fit, waarna deze hoogglans wordt gepolijst. 

Trouwringen graveren


Dan wordt het stempel van de goudsmid in de trouwringen geslagen en kan de binnenzijde worden gegraveerd. Dit laat ik over aan de handgraveur. Hij tekent exact de tekst op aan de binnenzijde van de ring, waarna hij met een speciale graveersteker heel secuur de letters wegsteekt onder een microscoop. 


Het is een schitterend ambacht, een arbeidsintensief proces van gefocust werken. Maar het is het iedere keer weer waard.

Unieke trouwringen mokume

verder naar Collectie