Veelgestelde vragen

 

 

Is de mokumé bewerking alleen aan het oppervlak, en kan het er gauw vanaf slijten?


Mokumé is door en door in het metaal(+eventueel een gouden binnenring). Het zal er dus nooit af slijten, omdat er vele verschillende lagen zijn. Het patroon kan wel (licht) veranderen door bijvoorbeeld een reparatie, waarbij gevijld en geschuurd moet worden.
Mokumé trouwringen, sieraden of objecten met patina's, dienen wel met extra zorg behandeld te worden. Hierbij is het patina een andere kleur dan het blanke metaal, het is een oxidatielaag. Oftewel, als de oxidelaag krast, komt er een andere kleur onder vandaan. De meeste patina's ontstaan vanzelf door het contact met zuurstof, maar je kunt de kleuren ook manipuleren met speciale chemicaliën. 

 

 

Ik wil graag trouwringen met Shakudo,Shuibuichi of een andere Koperlegering. Kan dat?


Kort gezegd, ja. Er hangt echter wel een maar aan vast. Zoals op deze pagina beschreven staat:

"Deze patina's zijn schitterend op objecten, hangers of colliers. Omdat het patina een oppervlaktelaag is(het basismateriaal heeft een rode kleur), is het gevoelig voor krassen. Ook kan het in sommige gevallen, zo voorkomen dat de huidzuren van de drager zo agressief reageren op deze koperlegeringen dat het langzaam maar zeker weg-etst, en steeds dieper zal komen te liggen t.o.v. het omliggende zilver, goud of palladium.

Op speciaal verzoek is alles mogelijk, maar u zult begrijpen dat het om deze reden niet aan te raden is om uw (trouw)ringen van een dergelijke legering te laten maken."

 

 

Ik houd meer van glans, kan mijn mokumé ook gepolijst worden?


Ja dat kan, maar wanneer het sieraad gepolijst is, valt het contrast veel minder op, en bij sommige combinatie's wordt het bijna onzichtbaar.
Dat probleem kan weer aangepakt worden door met bepaalde zuren, één of meerdere metalen oppervlakkig te etsen, waardoor het patroon weer zichtbaar is, met gepolijste delen. Dit levert verrassende resultaten op bij sommige metaal combinaties.   
Bijna alle mokumé sieraden worden grotendeels gematteerd om deze reden.

 

 

Hoe houd ik mijn sieraad het mooist?

In het doosje. Wilt u een sieraad toch dragen, zult u moeten accepteren dat er gebruikssporen op zullen komen. Het hoort erbij, maar het eerste krasje doet het meest zeer. Praktijk wijst uit dat gepolijste sieraden na verloop van tijd wat doffer en gekrast worden, en dat matte sieraden meer gaan glimmen door alle kleine krasjes.
Het is uiteraard af te raden om sieraden te dragen tijdens zwaar werk, een middagje tuinieren en de afwas.

Let op: Sieraden met palladium kunnen verkleuren in contact met chloor/bleek. Het is het beste als u uw sieraad afdoet, maar als u er mee gaat zwemmen, schrik niet als de palladium delen plots iets donkerder zijn. Dit is een dun oxide-laagje, en zal na verloop van tijd weg slijten door het dragen.
En, u kunt het sieraad altijd weer even laten opfrissen door Tijmen Sarneel.

 

 

Is het ook mogelijk een eigen ontwerp/idee te laten maken?

Uiteraard, rekening houdend met de uitvoerbaarheid kan in overleg met de klant een mooi sieraad worden gerealiseerd.

 

 

Wat kost een ring?

Dit is een vraag welke vaak gesteld wordt. En waar dan ook nooit een direct antwoord op volgt. De prijs is bij mokumé sieraden van erg veel zaken afhankelijk: 

- Geschat gewicht van het sieraad(afhankelijk van de afmetingen(ringmaat klant, materiaaldikte en breedte)

- Geschat gewicht inkoopmaterialen(er gaat erg veel materiaal verloren bij het maken van mokumé ringen)

- Is het een set trouwringen, of een losse ring? Verhoudingsgewijs kost één ring veel meer tijd, dan twee ringen. Omdat een groot deel van het werk, het maken van het mokumé, verdeeld kan worden

- Beoogde werkuren(het kost erg veel tijd om het mokumé-proces geheel te doorlopen, dit is allemaal handwerk waarbij veel mis kan gaan als je even niet oplet)

- Gebruikte materialen, Goud is kostbaarder dan Zilver, 20 Karaat Goud bevat meer Goud dan 14 Karaat. Elke metaalcombinatie vraagt een andere aanpak

- Eventuele edelstenen worden geprijsd op gewicht, slijpvorm, helderheid en zeldzaamheid

- Machinale gravure of handgravureOm deze reden wordt er altijd na een uitgebreide intake een vrijblijvende prijsopgave opgesteld.

Om toch een indruk te kunnen krijgen, is bij veel trouwringen en sieraden in de collectie een prijsindicatie opgenomen. 

 

 

Wordt er ook met zeldzame edelstenen gewerkt?


Jazeker, als u specifieke wensen heeft, kan er naar de desbetreffende edelsteen worden gezocht, en kan deze/kunnen deze in uw sieraad worden verwerkt.      
Geregeld worden er ook stenen met emotionele waarde van de klant gebruikt. 

 

 

Wat is het verschil tussen een briljant en een diamant?

Er is vaak verwarring onder mensen die graag een briljant zouden hebben, maar geen genoegen nemen met diamant.
Briljant is geen steensoort, briljant is een slijpvorm. Zo zijn al deze verlovingsringen  voorzien van een briljantgeslepen edelsteen. Sommigen hiervan zijn ook diamant, en anderen niet.

 

 

Komen de kleuren op mijn scherm goed overeen met de werkelijkheid?

Het is de bedoeling om zo realistisch mogelijk de kleuren weer te geven. Dit is van veel factoren in uw computer, telefoon of tablet afhankelijk. Ieder niet gekalibreerd scherm heeft afwijkingen waar je aan gewend bent door er iedere keer naar te kijken. Hierdoor kan dit helaas niet worden gegarandeerd. Advies is om de website op een gekalibreerd computerscherm te bekijken.


Repareert/vermaakt u ook mokumé sieraden?


Natuurlijk, er is vaak meer mogelijk dan u denkt. Bij reparaties dient met zorg te worden omgegaan met het sieraad. Ervaring van de goudsmid met mokumé is vereist.
Het advies is altijd om een sieraad waar mogelijk door de oorspronkelijke maker te laten repareren. Tijdens het maken van uw mokumé sieraad worden veel stappen ook gedocumenteerd, dit kan van pas komen als er later nog ingrijpende reparaties aan dienen te gebeuren.

 

 

Waarom staat mijn vraag er niet bij?


Als u vragen heeft, mailt u gerust, u krijgt zo spoedig mogelijk antwoord.   

 

Terug naar Collectie