Een scheiding, wat nu met die mooie trouwringen?

 

Wanneer je als goudsmid van een unieke set trouwringen een bericht krijgt met de tekst "We zijn uit elkaar…", voelt het verdrietig. Wellicht klinkt dat stom of raar, en zou je het zakelijk moeten kunnen bekijken?
Het maken van mokume trouwringen is een flinke klus. Je hebt goed contact met de klant, en stopt in elk sieraad dat je met aandacht maakt, een stukje van jezelf, dat maakt waarschijnlijk dat het je raakt.

Je gaat een proces in met je klanten, een ontdekkingstocht naar hoe de perfecte trouwring eruit ziet , en wat bij hen past. Zodra we daar uit lijken te zijn, begint het echte werk. Tussentijds worden er wat foto’s heen en weer gestuurd, zodat de klanten stap voor stap het sieraad wat we bedacht hebben zien ontstaan in het mokume. (En het is trouwens ook erg goed voor het hechtingsproces met hun trouwringen.)
Weken, vaak maanden die verstrijken, en dan is daar eindelijk dat moment dat ze worden opgehaald. Het doosje wordt geopend, en vaak kijken ze met bewondering en een zekere spanning in het doosje. Een vragende blik ‘’Mag ik eraan komen?’’, is natuurlijk overbodig, maar zo herkenbaar.
Voorzichtig worden de ringen gepast, en tegen die tijd heb je een heleboel reacties af kunnen lezen van hun gezichten.
Een schitterend moment, en dat is voor mij ook hét moment waar ik tijdens het maakproces van de mokume trouwringen vaak aan denk.

"Het is het mooiste sieraad dat ik ooit heb gehad, en ik zou hem zo graag weer willen kunnen dragen"

Als een sieraad, en zeker een set trouwringen is afgeleverd, wil je deze eigenlijk alleen heel soms terugzien voor een opfrisbeurt. Maar goed, laten we accepteren dat het soms gebeurd, en even aan het idee wennen.
De mokume trouwring in kwestie had een fraaie (diepe) handgravure, de wens was om deze te verwijderen. En ook moest de ring doormidden, om een scheiding te symboliseren. En omdat het leven zijn glans en sprankeling niet heeft verloren, ook nog een steentje.
Met dat gegeven zijn we gaan kijken naar de bestaande mokume-gane trouwring. Bij een ‘verbouwing’ als deze zijn de mogelijkheden beperkt, het materiaal is al gevormd en afgewerkt. Hierdoor vielen meerdere ideeën al direct af. Daarvoor was meer mokume nodig, en dan zou het mogelijk te dun worden, of zelfs breken.

Heel even opperde de klant zelfs "Of kunnen we beter meteen een heel nieuwe ring maken?", maar deze ring heeft meer verhaal als hij klaar is, dus dat leek geen goed idee.

Na veel wikken en wegen is er voor gekozen om de ooit naadloos gesmede ring doormidden te zagen(en welke plek dan precies, nog zo'n keuze), en er een diamant tussen te plaatsen. Vanwege het verwijderen van de gravure moest er een flinke hoeveelheid goud uit de binnenring worden geslepen. De grootte van de nieuwe diamant werd bepaald door de materiaaldikte van de ring. We hebben ervoor gekozen om er een dikkere binnenring in te maken, om plaats te maken voor een diamant die mooi in balans oogt met de grootte van de ring zelf.

Uiteindelijk is het een letterlijk schitterende ring geworden, die hopelijk heel lang met plezier gedragen gaat worden. En ik heb zo'n vermoeden dat hij niet meer af gaat…

 

Lees ook: Trouwringen, wat kost dat nou?

mokume trouwringen witgoud geelgoudmokume trouwring damesring diamant